DZIEŃ I
1. Zakres stosowania ustawy Prawo zamówień publicznych.
2. Jak ustalać szacunkową wartości zamówienia w zamówieniach publicznych:
a. Progi w zamówieniach publicznych.
b. Agregacja zamówień – tożsamość podmiotowa, przedmiotowa i czasowa.
c. Zamówienia nieplanowane.
3. Opis przedmiotu zamówienia?
a. Zakres opisu przedmiotu zamówienia.
b. Równoważność w opisie przedmiotu zamówienia.
c. Przedmiotowe środki dowodowe.
4. Jak prawidłowo określić wymagania podmiotowe?
a. Warunki udziału w postępowaniu- czym są i czy są konieczne.
b. Podmiotowe środki dowodowe - kiedy ich wymagać, czy można je uzupełniać.
c. Przedmiotowe środki dowodowe - rodzaje (m.in. karty katalogowe, certyfikaty, próbki).
d. Obligatoryjne i fakultatywne przesłanki wykluczenia.
5. Jak prawidłowo określać kryteria oceny ofert?
a. Kryteria odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
b. Kryteria i weryfikacja ich spełnienia.
6. Podsumowanie pierwszej części. Pytania i odpowiedzi.
DZIEŃ II
7. Specyfikacja warunków zamówienia (SWZ) - elementy obligatoryjne, elementy fakultatywne, udostępnianie SWZ, wyjaśnienia treści SWZ, zmiany treści SWZ w progach krajowych i unijnych.
8. Tryb podstawowy (bez negocjacji, z możliwością negocjacji).
a. Przygotowanie postępowania.
b. Rejestracja na platformie e-zamówienia.
c. Funkcje platformy.
d. Ogłoszenia zamieszczane w BZP właściwe dla trybu podstawowego.
9. Przetarg nieograniczony:
a. Ogłoszenia, miejsca publikacji, Dziennik Urzędowy UE, kolejność upublicznienia, terminy.
b. Jednolity Europejski Dokument Zamówienia (JEDZ) – elektroniczna forma dokumentu.
10. Badanie i ocena ofert. Przykłady trudnych przypadków i propozycje rozwiązań w oparciu o aktualne orzecznictwo.
11. Zasady poprawiania oczywistych omyłek pisarskich, rachunkowych i innych, w sposób istotny nie wpływających na treść oferty.
12. Badanie rażąco niskich cen w ofertach. Czy i w jakich przypadkach można dopytywać wykonawców.
13. Ocena ofert w oparciu o kryteria i ich znaczenie, opisane w dokumentach przetargowych.
14. Podsumowanie. Dyskusja z uczestnikami.