5. Zastosowanie przepisów ustawy „COVIDOWEJ” do zezwoleń na sprzedaż alkoholu:
a) przedłużenie zezwolenia przez dodatkowy okres 6 miesięcy w okresie epidemii:
- jakie czynności wykonuje przedsiębiorca, a jakie organ zezwalający,
- kwestia wpisania nowego terminu zezwolenia do CEIDG,
- zasady zakupu alkoholu w hurtowni w trakcie przedłużenia zezwolenia ,
- czy zarządca sukcesyjny może przedłużyć zezwolenie?
b) instytucja przywrócenia terminu ,
c) wstrzymanie terminu załatwienia sprawy,
d) inne zasady stosowania art.10 Kpa.
6. Stwierdzenie wygaśnięcia zezwolenia z powodu braku opłaty II raty i dopłaty 30 % w ciągu 30 dni – procedura krok po kroku:
- wszczęcie postępowania – forma i skuteczność,
- czynności organu w trakcie postępowania,
- z jaką datą stwierdzamy wygaśnięcie zezwolenia,
- prawidłowe ustalenie okresu 6-miesięcznej karencji,
- sposoby naliczenia zaległych należności i ich skuteczna egzekucja,
- czynności organu zezwalającego przed wszczęciem postępowania egzekucyjnego.
7. Możliwości prawne zwrotu wniesionej opłaty za korzystanie z zezwoleń. Kwestia zwrotu opłaty po śmierci przedsiębiorcy, rezygnacji z zezwolenia, wygaśnięciu cofnięciu zezwolenia, itp., oraz sposób załatwienia wniosku przedsiębiorcy o zwrot opłaty.
8. Wydawanie kolejnych lub nowych zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych w 2022 roku:
- ocena prawidłowości tytułu prawnego do lokalu - winiarze, współwłasność,
- decyzja o zatwierdzeniu zakładu a zaświadczenie Sanepidu,
- ocena treści wniosku, ustalenie daty wszczęcia postępowania,
- czy wydawać przedsiębiorcy potwierdzenie przyjęcia wniosku?
- zasady poświadczania za zgodność z oryginałem dokumentów (opłata skarbowa?)
- wezwanie do uzupełnienia braków formalnych wniosku, zastosowanie art. 64 Kpa,
- jak poprawnie stosować art. 10 i 79a kpa,
- procedura przekazywania sprawy do organu opiniującego,
- jak prawidłowo określić termin ważności zezwolenia,
- wniesienie opłaty przed wydaniem zezwolenia - aspekty praktyczne i prawne,
- procedura wnoszenia i rozpoznawania ponaglenia,
- awizowanie i nieodebranie przez stronę korespondencji z organu,
- przeprowadzanie oględzin i kontroli w terenie z udziałem przedsiębiorcy,
- rozprawa administracyjna- kiedy musi być przeprowadzona?
- jak wydawać zezwolenia jednorazowe i kateringowe w czasie epidemii?
9. Zrzeczenie się przez przedsiębiorcę prawa do wniesienia odwołania:
- termin i forma, zastosowanie do postanowień komisji,
- skutki zrzeczenia się dla wprowadzenia danych do ewidencji działalności gospodarczej.
10. Zmiana treści zezwolenia – kiedy jest konieczna?
- przekształcenia przedsiębiorców - co z zezwoleniem?
- prawidłowy tryb i forma prawna, pouczenia,
- zmiany zgłaszane przez przedsiębiorców-kiedy powodują konieczność zmiany zezwolenia?
11. Kontrola punktów sprzedaży alkoholu w 2022 roku, w tym w zakresie oświadczeń o wartości sprzedaży alkoholu:
- kontrola w czasie epidemii – zasady i ograniczenia,
- jak sporządzić analizę prawdopodobieństwa naruszenia prawa,
- skład zespołu kontrolnego i jego uprawnienia,
- tryb zawiadomienia o terminie kontroli i sposób jej prawidłowego przeprowadzenia,
- dokumenty zespołu kontrolnego upoważniające do przeprowadzenia kontroli,
- miejsce kontroli – urząd czy siedziba przedsiębiorcy?
- metody i zakres badania dokumentów finansowych.
12. Ustawa o zarządzie sukcesyjnym przedsiębiorstwem osoby fizycznej a zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych - problemy prawne i praktyczne:
- poprawny termin wygaszenia zezwoleń po śmierci przedsiębiorcy,
- procedura uzyskania przez zarządcę sukcesyjnego decyzji o potwierdzeniu możliwości wykonywania zezwolenia zmarłego przedsiębiorcy – wzory dokumentów,
- zarząd sukcesyjny w spółce cywilnej a stwierdzenie wygaśnięcia zezwolenia,
- prawa i obowiązki właścicieli przedsiębiorstwa „w spadku”,
- komu można udzielić kolejnego zezwolenia po śmierci przedsiębiorcy?
- zasady regulowania zaległych opłat za korzystanie z zezwolenia po śmierci przedsiębiorcy,
- czy zarządca sukcesyjny może wnosić o wygaszenie zezwolenia?
13. Cofnięcie zezwolenia w placówce handlowej lub gastronomicznej:
- dowóz alkoholu w placówkach gastronomicznych – można czy nie?
- spożywanie alkoholu w miejscach zabronionych a możliwość cofnięcia zezwolenia,
- przepisy covidowe jako przesłanka do cofnięcia zezwolenia,
- naruszanie zakazu reklamy alkoholu w punktach sprzedaży alkoholu - postępowanie organu.
14. Podsumowanie omawianych zagadnień.
Działalność gospodarcza, alkohole