1. Uwarunkowania formalno-prawne.
2. Zasady dożywiania, które obowiązywały w szkole i co się zmienia do po 31sierpnia 2022 r.
3. Formuła realizacji zadania:
a) kuchnia i stołówka szkolna tzw. Własna,
b) kuchnia w innej gminnej szkole/przedszkolu /jednostce i catering,
c) catering świadczony przez podmiot zewnętrzny nie prowadzony przez jst – np. prywatny,
d) posiłki świadczone przez podmiot prywatny przygotowujący posiłki w kuchni szkolnej (wydzierżawionej/ użyczonej/ wynajętej).
4. Organizacja stołówki według nowych zasad od 1 września 2022 r.
5. Nowe obowiązki dyrektora szkoły związane z organizacją stołówki – czyli jak wypełnić obowiązek zapewnienia miejsca do spożycia ciepłego posiłku.
6. Obowiązki organu prowadzącego szkołę w zakresie dożywiania.
7. Zasady opłatność za posiłki:
a) rodzice uczniów,
b) ośrodki pomocy społecznej,
c) osoby fizyczne kupujące obiady, w tym pracownicy szkoły.
8. Obliczanie „wsadu” do kotła - stanowiska regionalnych izb obrachunkowych.
9. Opłaty za obiady wnoszone przez nauczycieli i pracowników niepedagogicznych.
10. Opłaty za posiłki w klasyfikacji budżetowej.
11. Wnoszenie opłat za posiłki przygotowywane w stołówce szkolnej:
a) opłaty gromadzone na wydzielonym rachunku dochodów,
b) opłaty stanowiące dochód jednostki budżetowej.
12. Ewidencja księgowa opłat za posiłki (konta: 201, 221, 700, 720).
13. Należności za posiłki sprawozdaniu Rb-27S oraz Rb-N.
14. Ewidencja księgowa należności niezapłaconych w terminie, jak naliczać odsetki: w szkole, w przedszkolu (czy konieczna jest decyzja administracyjna).
15. Opłaty za wyżywienie a VAT – czy posiłek sprzedawany dla nauczyciela lub pracownika niepedagogicznego podlega opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług.
16. Uchwała w sprawie wydzielonego rachunku dochodów – jakie zapisy stosować aby można było dokonywać zakupów.
17. Jak efektywnie wdrożyć zadanie – dyskusja.
Oświata