• * Na Maku zamiast klawisza Alt używaj Ctrl+Option(⌥)

Kurs: Intendent w placówce żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży - specjalista żywienia zbiorowego, bezpieczeństwa żywności i zamówień publicznych na środki spożywcze

Miejsce
Internet
Termin
04-12 grudnia 2024
Czas trwania
08:30 - 15:00
Cena
939 zł
Zapisz się na szkolenie

Kurs realizowany w dniach 4, 10 i 12 grudnia 2024 r.
Istnieje możliwość wykupienia pojedynczego dnia: 
- Trzy dni – 939 zł
- Dwa dni 779 zł – proszę wpisać wybrane dni.
- Jeden dzień 419 zł - proszę wpisać wybrany dzień.

Zapraszamy na trzydniowe szkolenie dotyczące nowych norm i zasad żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży.

Ważne informacje o szkoleniu

Podczas proponowanego webinarium uczestnicy zdobędą szczegółowe informacje na temat roli intendentów, ze szczególnym uwzględnieniem ich znaczenia w zapewnieniu odpowiedniego żywienia dzieci i młodzieży w placówkach zbiorowego żywienia. W trakcie szkolenia omówione zostaną zagadnienia dotyczące bezpieczeństwa żywności oraz zasady i elementy systemu HACCP. Uczestnicy zapoznają się również z kluczowymi aspektami żywienia dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Dodatkowo, w programie przewidziano czas na omówienie procesu realizacji zamówień publicznych, w tym szczegółowego opisu przedmiotu zamówienia oraz uzasadnienia podziału zamówienia na części.
Materiały szkoleniowe będą zwierać m.in.: 
• Przykładowe procedury, instrukcje i formularze w obszarze GHP, GMP.
• Algorytmy postępowania dla podstawowych czynności w obszarze higieny pracowników.
• Z zakresu systemu HACCP: schemat technologiczny, analizę zagrożeń, dokument wyznaczenia CCP – krytycznych punktów kontrolnych, arkusze monitorowania CCP, procedurę weryfikacji systemu (obowiązkowego sprawdzania sposobu funkcjonowania HACCP w placówce) oraz procedurę nadzoru nad dokumentacją systemu HACCP (ze wskazaniem optymalnego okresu przechowywania poszczególnych rodzajów dokumentów).
• Zestaw norm żywienia.
• Aktywne pliki excel umożliwiające wyliczanie średniej ważonej normy na energię i norm na składniki odżywcze.
• Zestaw wzorcowych gramatur.
• Przykładowe receptury na dania dla dzieci.
• Przykładowe, zbilansowane jadłospisy dla różnych grup wiekowych.
• Listy składników środków spożywczych dozwolonych i niedozwolonych do stosowania w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży.
• Tabela z wielkością odpadków pomiędzy produktem rynkowym a produktem jadalnym.
• Prezentację i materiały dotyczące każdego punktu programu szkolenia.
 

zwiń
rozwiń
Cele i korzyści
  • Poznanie lub przypomnienie obowiązków intendenta wynikających z przepisów prawa pracy i bhp.
  • Wyjaśnienie zasad żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży.
  • Omówienie gospodarki magazynowej środkami spożywczymi.
  • Wskazanie obowiązków związanych z opracowywaniem procedur/instrukcji/formularzy w ramach GHP, GMP, HACCP.
  • Zdobycie najważniejszych informacji na temat procedur w zakresie zamówień publicznych na środki spożywcze i usługi cateringowe.
  • Konsultacje z praktykiem oraz omówienie trudnych przypadków wraz z zaprezentowaniem ich rozwiązań.
zwiń
rozwiń
Program

Uwaga! Istnieje możliwość zapisu na wybrany/e dzień/dni kursu.
Dzień 1. 4.12.2024 r.
Układanie receptur i jadłospisów w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży.
1. Podstawy prawne określające zasady planowania żywienia dzieci z podziałem na rodzaj placówki (żłobek, przedszkole, szkoła) i charakter żywienia (jeden posiłek, kilka posiłków, żywienie całodzienne, żywienie w dniach roboczych, żywienie całotygodniowe).
2. Zasady przeliczania i wyliczenie średniej ważonej normy na energię z wykorzystaniem aktywnego pliku excel.
3. Wyliczenie zapotrzebowania na białko, tłuszcz i węglowodany dla różnych grup wiekowych dzieci, na podstawie średniej ważonej normy na energię, z wykorzystaniem aktywnego pliku excel.
4. Układanie receptur: różnica pomiędzy recepturą żywieniową a technologiczną, zasady układania receptur, ułożenie przykładowych receptur na: napój mleczny, zupę mleczną, zupę, danie mięsne, danie mączne, surówkę, dodatek węglowodanowy do II dania, kompot.
5. Przygotowywanie zamówienia na surowce produkcyjne: kiedy stosuje się wartość netto, a kiedy wartość brutto dla ilości surowca produkcyjnego? Różnica pomiędzy produktem rynkowym a produktem jadalnym.
6. Propozycje receptur na dania bez użycia półproduktów tj. kisiel, galaretka, budyń, żurek, barszcz czerwony, barszcz biały i wiele innych.
7. Wzorcowe gramatury dla grup dzieci 1-3 lata, 4-6 lat, 7-15 lat, 16-18 lat odpowiadające normom żywienia.
8. Układanie jadłospisów zgodnych z wymaganiami prawnymi i normami żywienia ze szczególnym uwzględnieniem:
a. grup produktów, które muszą się znaleźć w każdym posiłku - zasady planowania I śniadania, II śniadania, obiadu, podwieczorku, kolacji,
b. optymalnej liczby dni jadłospisu,
c. zalecanej liczby posiłków w ciągu dnia, podziału energii na posiłki,
d. zachowania równowagi kwasowo-zasadowej,
e. wyboru odpowiednich technik kulinarnych,
f. wyboru odpowiednich tłuszczów do obróbki termicznej, do potraw na zimno i do smarowania pieczywa,
g. przygotowywania zup bez użycia kości i porcji rosołowych,
h. wyboru najlepszego produktu do zabielania zup i sosów,
i. doboru napojów do uzupełniania płynów w diecie, z określeniem minimalnych porcji tych napojów,
j. ograniczenia cukru do słodzenia i stosowania jego dozwolonych zamienników,
k. ograniczenia soli do potraw i polecanych mieszanek naturalnych przypraw do rodzaju potrawy,
l. możliwości stosowania półproduktów (typu: mrożone pierogi, mrożona włoszczyzna, chłodzone dania garmażeryjne), mrożonek (także przygotowywanych we własnym zakresie), środków spożywczych z puszek, żywności konserwowanej.
9. Zasady zwiększania wielkości porcji między różnymi wiekowo grupami żywieniowymi – „gotowanie w jednym kotle”.
10. Sprawdzenie realizacji normy żywienia poprzez wyliczenie wartości odżywczej receptury, posiłku, racji pokarmowej oraz na podstawie rozchodu magazynowego.
11. Rozpoznawanie składników środków spożywczych niedozwolonych do stosowania w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży przy wykorzystaniu list składników dozwolonych i niedozwolonych.
 

zwiń
rozwiń
Adresaci

Dietetycy, intendenci, kucharze pracujący w żłobkach, przedszkolach, szkołach podstawowych lub ponadpodstawowych, bursach, internatach, ośrodkach szkolno-wychowawczych, a także właściciele firm cateringowych wytwarzających posiłki dla dzieci i młodzieży.

zwiń
rozwiń
Informacje o prowadzącym

Od 2007 roku trener i auditor w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia. Posiada specjalizację z mikrobiologii, ukończyła studia podyplomowe z zarządzania jakością, dietetyki i planowania żywienia. Autorka licznych publikacji dotyczących organizacji żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych m.in.: Jadłospisy dla dzieci w wieku żłobkowym, Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym, Jadłospisy dla dzieci szkolnych, Żywienie osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem żywienia osób starszych. Od lat była związana z Inspekcją Sanitarną, pełnomocnik systemu bezpieczeństwa żywności w dużym zakładzie wytwarzającym żywność pochodzenia zwierzęcego, audytor systemów zarządzania, w tym systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Autor licznych publikacji poświęconych tematyce HACCP m.in.: HACCP w żłobku i przedszkolu, HACCP w szkole, HACCP dla zakładów żywienia zbiorowego. Specjalizuje się w komponowaniu jadłospisów oraz szkoleń dla placówek żywienia zbiorowego dzieci, młodzieży i osób dorosłych - w tym żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe i ponadpodstawowe, szpitale, DPS. Zajmuje się również opracowaniem dokumentacji HACCP dla placówek żywienia zbiorowego. Swoje bogate doświadczenie zawodowe zawdzięcza tysiącom uczestnikom szkoleń, które przez lata zaufały jej doświadczeniu biorąc udział w szkoleniach. Dodatkowo autorka aplikacji do planowania żywienia i prowadzenia magazynu spożywczego KCALkulator żywieniowy.

zwiń
rozwiń
Lokalizacja
Internet

Szkolenia w formule on-line realizowane na żywo za pomocą platformy, która umożliwia obustronną komunikację między prowadzącym szkolenie a uczestnikami.

Koordynatorzy
Milena Dudek
Kierownik Ośrodka Kształcenia Samorządu Terytorialnego im. Waleriana Pańki we Wrocławiu
tel. 507 450 179
milena.dudek@okst.pl
Katarzyna Nowak
Kierownik działu sprzedaży
tel. 32 253 63 77
katarzyna.nowak@okst.pl
Anna Rawza
Specjalista ds. sprzedaży
tel. 32 253 84 09
anna.rawza@okst.pl
Informacje dodatkowe

Cena kursu: 939 PLN netto/os. Udział w szkoleniu zwolniony z VAT w przypadku finansowania szkolenia ze środków publicznych. Istnieje możliwość wykupienia pojedynczego dnia szkolenia: 
- Trzy dni – 939 zł
- Dwa dni 779 zł – proszę wpisać wybrane dni.
- Jeden dzień 419 zł - proszę wpisać wybrany dzień.

Wypełnioną kartę zgłoszenia należy przesłać do 29 listopada 2024 r.