1. Skutki prawne naruszenia terminu wniesienia III raty opłaty za korzystanie z zezwoleń:
• Termin wniesienia 30% opłaty, Jak poprawnie ustalić terminowość wniesienia opłaty.
• Brak opłaty raty w terminie,opłata wniesiona w niepełnej wysokości, rezygnacja z zezwolenia z powodu likwidacji punktu sprzedaży alkoholu.
• WARSZTATY PRAKTYCZNE dotyczące prawidłowości sposobów obliczania należnych opłat w różnych sytuacjach faktycznych.
2. Procedura stwierdzenia wygaśnięcia zezwolenia krok po kroku:
• Wszczęcie postępowania – forma.
• Czynności organu w trakcie postępowania.
• Z jaką datą stwierdzamy wygaśnięcie zezwolenia.
• Prawidłowe ustalenie okresu karencji.
• Jak skutecznie i zgodnie z prawem wyegzekwować zaległe opłaty po wygaszeniu zezwolenia.
• Działanie organu przed wszczęciem postępowania egzekucyjnego.
3. Jak prawidłowo zastosować przepisy KPA w postępowaniu o wydanie zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych:
• Ustalenie prawidłowej treści wniosku o wydanie zezwolenia i daty wszczęcia postępowania.
• Kiedy wzywamy do uzupełnienia braków formalnych wniosku.
• Zasady poświadczania za zgodność z oryginałem dokumentów. Czy pobierać opłatę skarbową?
• Czy wydawać przedsiębiorcy potwierdzenie przyjęcia wniosku?
• Obligatoryjne wskazanie niespełnionych przez przedsiębiorcę przesłanek do wydania decyzji zgodnej z jego żądaniem.
• Procedura wnoszenia i rozpoznawania ponaglenia.
• Procedura przekazywania sprawy do organu opiniującego.
• Jak prawidłowo określić termin ważności zezwolenia.
• Istota wniesienia opłaty przed wydaniem zezwolenia w aspekcie praktycznym i prawnym.
4. Proces opiniowania lokalizacji punktu sprzedaży alkoholu w myśl obowiązujących przepisów ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi i kpa:
• Forma przekazania dokumentów komisji przez organ zezwalający i ich treść.
• Termin wydawania opinii, jej składniki i forma – prawidłowe wydanie, podpisanie i doręczenie postanowienia.
• Zasady przeprowadzania oględzin, sposób oceny lub mierzenia odległości punktów sprzedaży od obiektów chronionych.
• Kwalifikacja obiektów kultu religijnego i innych obiektów chronionych.
• Współdziałanie organu zezwalającego i komisji rozwiązywania problemów alkoholowych - instytucja „posiedzenia w trybie współdziałania”.
5. Jak wydawać zezwolenia na sprzedaż alkoholu w obecnym stanie prawnym przy obowiązku limitowania zezwoleń:
• Ocena prawidłowości tytułu prawnego do lokalu - winiarze, współwłasność.
• Decyzja o zatwierdzeniu zakładu a zaświadczenie Sanepidu.
• Ocena treści wniosku, ustalenie daty wszczęcia postępowania.
• Czy wydawać przedsiębiorcy potwierdzenie przyjęcia wniosku?
• Zasady poświadczania za zgodność z oryginałem dokumentów. Opłata skarbowa?
• Wezwanie do uzupełnienia braków formalnych wniosku, zastosowanie art. 64 kpa.
• Jak poprawnie stosować art. 10 i 79a kpa.
• Procedura przekazywania sprawy do organu opiniującego.
• Jak prawidłowo określić termin ważności zezwolenia.
• Wniesienie opłaty przed wydaniem zezwolenia. Aspekty praktyczne i prawne.
• Procedura wnoszenia i rozpoznawania ponaglenia.
• Awizowanie i nieodebranie przez stronę korespondencji z organu.
• Przeprowadzanie oględzin i kontroli w terenie z udziałem przedsiębiorcy.
• Rozprawa administracyjna- kiedy musi być przeprowadzona?
• Nowe kryteria wydawania zezwoleń w postępowaniach łącznych.
• Możliwość uchwalenia ograniczenia godzin sprzedaży. Jak z niej skorzystać, wpływ na funkcjonowanie zezwoleń?
• Zakaz spożywania napojów alkoholowych w miejscu publicznym i jego znaczenie dla zezwoleń będących w obrocie prawnym.
• Jak wydawać zezwolenia jednorazowe na festynach?
• Jak ustalić miejsce przeznaczone do spożycia alkoholu.
• Jak ustalić prawidłową treść zezwolenia.
• Zezwolenia jednorazowe i kateringowe. Ustalenie organu właściwego, termin ważności, zasięg terytorialny zezwolenia.
• Decyzja czy zezwolenie. Prawidłowa nazwa i treść aktu. Nowe pouczenie.
• Jak ustalić prawidłową wysokość opłaty za zezwolenie i kiedy ją wnieść.
• Imprezy masowe- jakie zezwolenie wydać.
• Zwrot opłat za niewykorzystane zezwolenie. Najnowsze orzecznictwo.
• Sprzedaż alkoholu przez Internet. Dylematy prawne.
6. Instytucja zrzeczenia się przez przedsiębiorcę prawa do wniesienia odwołania:
• Termin i forma zrzeczenia się.
• Stosowanie instytucji „zrzeczenia się” do postanowień.
7. Obowiązki organu przy kontroli działalności i oświadczeń przedsiębiorców:
• Jak sporządzić analizę prawdopodobieństwa naruszenia prawa – WARSZTATY PRAKTYCZNE.
• Ustalenie składu zespołu kontrolnego i jego uprawnienia. Możliwości odstąpienia od obowiązku zawiadomienia o kontroli.
• Tryb zawiadomienia o terminie kontroli i sposób jej prawidłowego przeprowadzenia.
• Dokumenty zespołu kontrolnego upoważniające do przeprowadzenia kontroli
• Miejsce kontroli. Urząd czy siedziba przedsiębiorcy?
• Okazanie książki kontroli.
• Zakaz ponownej kontroli.
• Skarga na przewlekłość postępowania kontrolnego.
• Metody i zakres badania dokumentów finansowych. Kontrola oświadczeń o wartości sprzedaży alkoholu: rodzaje żądanych dokumentów, forma ich przekazywania zespołowi kontrolnemu.
• Najnowsze orzecznictwo w sprawie cofnięcia zezwolenia z powodu fałszywych danych w oświadczeniu i jego wpływ na kontrole oświadczeń.
8. Wpływ przepisów ustawy z dnia 5 lipca 2018r. o zarządzie sukcesyjnym przedsiębiorstwem osoby fizycznej na funkcjonowanie zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych:
• Poprawny termin wygaszenia zezwoleń po śmierci przedsiębiorcy.
• Procedura uzyskania przez zarządcę sukcesyjnego decyzji o potwierdzeniu możliwości wykonywania zezwolenia zmarłego przedsiębiorcy – wzory dokumentów.
• Zarząd sukcesyjny w spółce cywilnej a stwierdzenie wygaśnięcia zezwolenia.
• Prawa i obowiązki właścicieli przedsiębiorstwa „w spadku”.
• Komu można udzielić kolejnego zezwolenia po śmierci przedsiębiorcy?
• Zasady regulowania zaległych opłat za korzystanie z zezwolenia po śmierci przedsiębiorcy.
• Czy zarządca sukcesyjny może wnosić o wygaszenie zezwolenia?
9. Bezczynność organu opiniującego i przewlekłość postępowania- instytucja ponaglenia:
• Zasady przedłużania terminu wydania opinii.
• Pojęcia bezczynności i przewlekłości.
• Procedura rozpoznania ponaglenia.
10. Zakres kontroli oraz uprawnienia gminnych komisji do kontrolowania warunków sprzedaży napojów alkoholowych w terenie:
• Kontrola przestrzegania ustawowych zasad reklamy alkoholu.
• Sprzedaż alkoholu nieletnim, nietrzeźwym. Ocena stanu nietrzeźwości, sprzedaż na kredyt i pod zastaw. WARSZTATY PRAKTYCZNE.
• Badanie tytułów prawnych do korzystania z lokali, stanowiących punkty sprzedaży.
• Sprawdzanie prawidłowości zaopatrywania się przez przedsiębiorców w napoje alkoholowe u przedsiębiorców posiadających zezwolenia hurtowe.
• Kontrola przestrzegania obowiązku wykonywania działalności przez przedsiębiorcę oznaczonego w zezwoleniu.
• Badanie zasadności funkcjonowania zezwolenia w aspekcie spełnienia zasad usytuowania w trakcie trwania zezwolenia.
• Kontrola sposobu wydzielenia stoisk z alkoholem w sklepach.
11. Ustawa o zarządzie sukcesyjnym przedsiębiorstwem osoby fizycznej a zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych - problemy prawne i praktyczne:
• Poprawny termin wygaszenia zezwoleń po śmierci przedsiębiorcy.
• Procedura uzyskania przez zarządcę sukcesyjnego decyzji o potwierdzeniu możliwości wykonywania zezwolenia zmarłego przedsiębiorcy. Wzory dokumentów.
• Zarząd sukcesyjny w spółce cywilnej a stwierdzenie wygaśnięcia zezwolenia.
• Prawa i obowiązki właścicieli przedsiębiorstwa „w spadku”.
• Komu można udzielić kolejnego zezwolenia po śmierci przedsiębiorcy?
• Zasady regulowania zaległych opłat za korzystanie z zezwolenia po śmierci przedsiębiorcy.
• Czy zarządca sukcesyjny może wnosić o wygaszenie zezwolenia?
12. Cofnięcie zezwolenia w placówce handlowej lub gastronomicznej:
• Dowóz alkoholu w placówkach gastronomicznych. Można czy nie?
• Spożywanie alkoholu w miejscach zabronionych a możliwość cofnięcia zezwolenia.
• Przepisy covidowe jako przesłanka do cofnięcia zezwolenia.
• Naruszanie zakazu reklamy alkoholu w punktach sprzedaży alkoholu. Postępowanie organu.
13. Problem skarg mieszkańców na działalność punktów sprzedaży alkoholu – prawidłowe formy reakcji organu zezwalającego, komisji i radnych:
• Zasady usytuowania punków sprzedaży. Prawidłowa treść uchwał.
• Bezwzględne i czasowe zakazy sprzedaży alkoholu jako lokalne strategie ograniczania dostępności alkoholu. Możliwości prawne i ustalanie obszarów chronionych.
14. Wpływ ustawy z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa na wydatkowanie dochodów gminy z tytułu korzystania z zezwoleń alkoholowych.
• Zasady przeznaczania funduszu „korkowego” na pomoc Ukraińcom.
15. Nowe kategorie przedsiębiorców uprawnionych od 7 marca 2022r. do uzyskania zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych na podst. ustawy z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich:
• Definicje drobnego producenta wina i innych przedsiębiorców (sadownika, pszczelarza) na podstawie przepisów ustawy winiarskiej.
• Producent wina jako hurtownik.
• Dokumenty „winiarzy” składane do wniosku o wydanie zezwolenia i sposób ich oceny przez organ zezwalający.
• Zasady wydawania zezwoleń producentom wina.
• Jak kontrolować nowe rodzaje zezwoleń?
Działalność gospodarcza, alkohole